POLÉVKY
… které vás zahřejou

DÝŇOVÁ POLÉVKA
500g dýně Hokkaido nakrájet na kostky
0,5l vody - osolit, okořenit, je možné přidat i Bio zeleninový bujón3 nové koření
3 pepře
špetka kmínu
bobkový list
1 kuřecí prso, opéct na pánvičce
3 lžíce zakysané smetany
50g strouhaného parmezánu
Ve vodě uvaříme dýni s kořením, cca 20min. Odstavíme z plotny, rozmixujeme, přidáme smetanu, sýr, promícháme metlou, vložíme na kostičky nakrájené kuřecí prso a ještě 5min povaříme.

KVĚTÁKOVÁ
1 květák, rozlámaný na růžičky
1 větší cibule, oloupaná, rozčtvrcená
6 stroužků česneku
1 litr kuřecího vývaru
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce zakysané smetany
pepř, majoránka, sůl
100g strouhaného sýra (parmazán ideál
Předehřejte si troubu na 180st. Na pečicí plech dejte cibuli, květák a česnek, polijte kokosovým olejem, osolte, zakryjte alobalem a dejte na 45min péct. Na posledních 15min odkryjte.
Upečenou zeleninu přendejte do vývaru, přidejte majoránku a pepř, zakysanou smetanu a rozmixujte do hladka. Nalijte do zapékacích misek, posypte sýrem (čedar) a můžete nechat zapéct.

RAJČATOVÁ POLÉVKA
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
3 mrkve
1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
500 ml zeleninového vývaru(klidně i BIO bujón)
1 cibule
1 lžíce třtinového cukru
1 zakysaná smetana
parmazán na posypání
sůl
pepř
V hrnci orestujte na oleji jemně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte pokrájená sterilovaná rajčata, na hrubo (nebo i najemno) nastrouhanou mrkev, zalijte vývarem a dochuťte cukrem, solí a pepřem.
(Já přidávám i 4 kuličky nového koření a jeden bobkový list kvůli vůni)
Vše nechte asi 20 minut povařit.
Polévku rozmixujte a můžete podávat ozdobené lžící smetany a posypané parmazánem.

HRÁŠKOVÝ KRÉM S KUŘECÍMI NOČKY
(4 porce)
1 lžíce másla
1 malá cibule
2 stroužky česneku
400g mrazeného hrášku
100ml 30% smetany
sůl a mletý pepř
Nočky:
250g kuřecích prsou
80ml 30% smetany
bazalku
sůl, pepř, parmezán
Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek, hrášek a 250 ml vody. Povařte asi 15 minut do změknutí, poté rozmixujte, osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Mezitím si připravte kuličky, kuřecí prsa rozmixujte se smetanou a ochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou. Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte kuličky, které uvařte v osolené vodě. Polévku podávejte s kuřecími kuličkami a hoblinkami parmezánu.

1kg uzených žeber
1 hrst sušených hub
2 ks cibule
1 lžíce sádla
3 stroužky česneku
300 g vepřové plece
800 g kysaného zelí
1 nožka pikantní klobásy
2 ks bobkového listu, 8 kuliček celého nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli
Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 30 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.
Foto: A. Ponešová

Na 4 porce potřebujete:
Čočku a cizrnu namočte do vody a nechte aspoň tři hodiny odležet. Klidně ale můžete luštěniny namočit i den předem. Pak se pusťte do základu polévky. V hrnci rozpalte olej, přidejte na něj cibuli nakrájenou najemno a zvolna opékejte. Petržel a mrkev oškrábejte, nastrouhejte nahrubo a přidejte k cibuli. Nakonec ke směsi přisypte klobásu na kostičky a opečte ji. Zalejte vývarem a luštěninami i s vodou, ve které se louhovaly. Přiveďte k varu a vařte do měkka. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, vylisovaným česnekem a octem, a můžete podávat.
Zdroj a foto: prozeny.cz