POLÉVKY

… které vás zahřejou 

DÝŇOVÁ POLÉVKA

500g dýně Hokkaido nakrájet na kostky

0,5l vody - osolit, okořenit, je možné přidat i Bio zeleninový bujón 
3 nové koření
3 pepře
špetka kmínu
bobkový list
1 kuřecí prso, opéct na pánvičce
3 lžíce zakysané smetany
50g strouhaného parmezánu


Ve vodě uvaříme dýni s kořením, cca 20min. Odstavíme z plotny, rozmixujeme, přidáme smetanu, sýr, promícháme metlou, vložíme na kostičky nakrájené kuřecí prso a ještě 5min povaříme.



KVĚTÁKOVÁ

1 květák, rozlámaný na růžičky
1 větší cibule, oloupaná, rozčtvrcená
6 stroužků česneku
1 litr kuřecího vývaru
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce zakysané smetany
pepř, majoránka, sůl
100g strouhaného sýra (parmazán ideál

Předehřejte si troubu na 180st. Na pečicí plech dejte cibuli, květák a česnek, polijte kokosovým olejem, osolte, zakryjte alobalem a dejte na 45min péct. Na posledních 15min odkryjte.
Upečenou zeleninu přendejte do vývaru, přidejte majoránku a pepř, zakysanou smetanu a rozmixujte do hladka. Nalijte do zapékacích misek, posypte sýrem (čedar) a můžete nechat zapéct.

RAJČATOVÁ POLÉVKA

3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
3 mrkve
1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
500 ml zeleninového vývaru(klidně i BIO bujón)
1 cibule
1 lžíce třtinového cukru
1 zakysaná smetana
parmazán na posypání
sůl
pepř

V hrnci orestujte na oleji jemně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte pokrájená sterilovaná rajčata, na hrubo (nebo i najemno) nastrouhanou mrkev, zalijte vývarem a dochuťte cukrem, solí a pepřem.
(Já přidávám i 4 kuličky nového koření a jeden bobkový list kvůli vůni)
Vše nechte asi 20 minut povařit.
Polévku rozmixujte a můžete podávat ozdobené lžící smetany a posypané parmazánem.

HRÁŠKOVÝ KRÉM S KUŘECÍMI NOČKY

(4 porce)

1 lžíce másla

1 malá cibule

2 stroužky česneku
400g mrazeného hrášku
100ml 30% smetany
sůl a mletý pepř

Nočky:
250g kuřecích prsou
80ml 30% smetany
bazalku
sůl, pepř, parmezán

Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek, hrášek a 250 ml vody. Povařte asi 15 minut do změknutí, poté rozmixujte, osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Mezitím si připravte kuličky, kuřecí prsa rozmixujte se smetanou a ochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou. Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte kuličky, které uvařte v osolené vodě. Polévku podávejte s kuřecími kuličkami a hoblinkami parmezánu.

KAPUSTNICE


1kg uzených žeber

1 hrst sušených hub

2 ks cibule

1 lžíce sádla

3 stroužky česneku

300 g vepřové plece

800 g kysaného zelí

1 nožka pikantní klobásy

2 ks bobkového listu, 8 kuliček celého nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli

Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 30 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.

Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a nakrájenou cibuli na něm osmahněte. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli. Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek. Vsypte papriku, rychle zamíchejte a zalijte uzeným vývarem. Přidejte zelí, houby, klobásu, zbytek koření a pomalu vařte cca 40min.


Foto: A. Ponešová


LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA


Na 4 porce potřebujete:

1 l zeleninového vývaru, 1 pikantní klobásu, 150 g čočky, 50 g cizrny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, pepř, ocet, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje


Čočku a cizrnu namočte do vody a nechte aspoň tři hodiny odležet. Klidně ale můžete luštěniny namočit i den předem. Pak se pusťte do základu polévky. V hrnci rozpalte olej, přidejte na něj cibuli nakrájenou najemno a zvolna opékejte. Petržel a mrkev oškrábejte, nastrouhejte nahrubo a přidejte k cibuli. Nakonec ke směsi přisypte klobásu na kostičky a opečte ji. Zalejte vývarem a luštěninami i s vodou, ve které se louhovaly. Přiveďte k varu a vařte do měkka. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, vylisovaným česnekem a octem, a můžete podávat.

Zdroj a foto: prozeny.cz