VÁNOCE
... jak si vychutnat vánoční svátky bez výčitek? Vyzkoušejte moje recepty na tvarohovou štolu, odlehčený bramborový salát a cukrovíčko bez hromady cukru ...

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
200g mandlové mouky 110g másla špetka vanilky 50g sladidla ... ochutnejte, kdyžtak si přislaďte, ale nezapomínejte, že se pak ještě obalují v práškovém sladidle
Pro vyšší obsah bílkovin je možné přidat 2 odměrky KetoDiet proteinu. Vypracujeme těsto, necháme půl hoďky odležet v lednici, poté tvarujeme rohlíčky, pokládáme na plech a pečeme cca 10min při 170st. Recept je na 30 kousků

ARAŠÍDOVÉ KOULE
4 PL arašídového másla 3 PL kokosové mouky 2 PL čekankového sirupu špetka perníkového koření
Poleva:150g hořké čokolády1PL smetany1PL kokosového oleje
Vypracovat těstíčko a tvarovat kuličky, do kterých napícháte páratka a dáte na 30min do mrazáku. Rozpustíte ingredience na polevu, ve které "vykoupete" kuličky a necháte je v chladu ztuhnout.

VÁNOČNÍ TVAROHOVÁ ŠTOLA
300 g špaldové mouky 200 g mandlové mouky 12PL čekankového sirupu 1/2 lžičky soli 1 kypřicí prášek do pečiva 250 g tvarohu plnotučného 2 vejce 150 g změklého másla 100 g rozinek 6 lžic rumu 100 g sekaných mandlí 1/2 lžičky vanilkového extraktu 1/2 lžičky citronového aroma
Na krustu ... 50g moučkového cukru nebo sladidla a 50g rozpuštěného másla
Rozinky namočte do rumu a nechte nabobtnat. Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku, aroma a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a znovu propracujte těsto. Z těsta vytvořte dva válečky a upleťte štolu. Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C do zlatova. Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem.

CHLEBÍČKOVÁ VEČKA
4PL mandlové mouky
2PL proteinu KetoDiet
1 hrnek rozmixovaných kešu na půl se semínky, já používám Bio směs z Lidlu
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
250g tvarohu, tučný nebo polo
sůl, 1/2 ČL mletého kmínu
Vše smícháme na polotuhou směs, naplníme do perfektně vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a pečeme cca 30-40min při 170st do zlatova.

KAPUSTNICE
1kg uzených žeber 1 hrst sušených hub 2 ks cibule 1 lžíce sádla 3 stroužky česneku 300 g vepřové plece 800 g kysaného zelí 1 nožka pikantní klobásy
2 ks bobkového listu, 8 kuliček celého nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli
Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 30 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a nakrájenou cibuli na něm osmahněte. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli. Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek. Vsypte papriku, rychle zamíchejte a zalijte uzeným vývarem. Přidejte zelí, houby, klobásu, zbytek koření a pomalu vařte cca 40min.
Foto: A. Ponešová

DOMÁCÍ KOKOSOVÝ LIKÉR
120 g strouhaného kokosu
400 ml kokosového mléka
400 ml smetany nebo kokosového krému
50g xylitolu (jak kdo rád sladké)
75 až 150 ml bílého rumu (také jak kdo rád)
Kokos povařte v kokosovém mléce doměkka. Pak nechte vychladnout. Po zchladnutí hmotu rozmixujte v mixéru. Poté přidejte postupně smetanu a xylitol. Pro ještě plnější chuť můžete smetanu nahradit kokosovým krémem. Na závěr přimíchejte bílý rum. Jeho množství záleží na požadované síle nápoje. Likér by měl alespoň přes noc odležet. Pak jej propasírujte přes drobné sítko, aby v něm nebyly cítit hrubé kousky kokosu. Podávejte chlazený.

LINECKÉ CUKROVÍ
200g mandlové mouky
120g másla
1 žloutek
6PL čekankového sirupu
špetka citronové kůry
Pro ty, co berou LC s rozumem, doporučuji přidat do těsta 3PL hladké špaldové mouky, lépe se s těstem pracuje a při pečení si cukroví zachová hladký povrch.
Vypracovat těsto, hodinku odpočinout, péct při 170st cca 8-10min.

NOVOROČNÍ ČOČKA
200g červené čočky, cca 5-7min povařit v osolené vodě se 3 kuličkami nového koření a bobkovým listem
1 menší cibule
2 mrkve, nastrouhat
200g celeru, nastrouhat 1 menší cukety na kostičky
1 lžička kari
olivový olej
1/2 citronu - šťáva
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, podlijeme trochou vody, cca 5min podusíme. Přidáme cuketu, kari a sůl, a ještě osmahneme, přimícháme vařenou čočku, šťávu z citronu a necháme 5 min "spojit chutě"😍

JABLEČNÝ ŠTRÚDL
Těsto:
200g špaldové mouky
200g pomazánkového másla
špetka soli
Náplň:
3-5 jablek, středně velkých
hrst vlašáku, nasekaných
skořice
vejce na potření těsta, ale netřeba
V míse si vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odležet, mezitím si nastrouháme nahrubo jablíčka a přidáme skořici, ořechy a promícháme. Vyválíme těsto, zabalíme do něj náplň, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby vyhřáté na 170st péct cca 30-40min.