VÁNOCE

... jak si vychutnat vánoční svátky bez výčitek? Vyzkoušejte moje recepty na tvarohovou štolu, odlehčený bramborový salát a cukrovíčko bez hromady cukru ...

VANILKOVÉ ROHLÍČKY                  

200g mandlové mouky                    110g másla                                      špetka vanilky                                    50g sladidla ... ochutnejte, kdyžtak si přislaďte, ale nezapomínejte, že se pak ještě obalují v práškovém sladidle

Pro vyšší obsah bílkovin je možné přidat 2 odměrky KetoDiet proteinu. Vypracujeme těsto, necháme půl hoďky odležet v lednici, poté tvarujeme rohlíčky, pokládáme na plech a pečeme cca 10min při 170st. Recept je na 30 kousků 

ARAŠÍDOVÉ KOULE                               

 4 PL arašídového másla                         3 PL kokosové mouky                           2 PL čekankového sirupu            špetka perníkového koření

Poleva:150g hořké čokolády1PL smetany1PL kokosového oleje

Vypracovat těstíčko a tvarovat kuličky, do kterých napícháte páratka a dáte na 30min do mrazáku. Rozpustíte ingredience na polevu, ve které "vykoupete" kuličky a necháte je v chladu ztuhnout. 

VÁNOČNÍ TVAROHOVÁ ŠTOLA

300 g špaldové mouky 200 g mandlové mouky 12PL čekankového sirupu 1/2 lžičky soli 1 kypřicí prášek do pečiva 250 g tvarohu plnotučného 2 vejce 150 g změklého másla 100 g rozinek 6 lžic rumu 100 g sekaných mandlí 1/2 lžičky vanilkového extraktu 1/2 lžičky citronového aroma

Na krustu ... 50g moučkového cukru nebo sladidla a 50g rozpuštěného másla

Rozinky namočte do rumu a nechte nabobtnat. Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku, aroma a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a znovu propracujte těsto. Z těsta vytvořte dva válečky a upleťte štolu. Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C do zlatova. Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. 

CHLEBÍČKOVÁ VEČKA

4PL mandlové mouky
2PL proteinu KetoDiet
1 hrnek rozmixovaných kešu na půl se semínky, já používám Bio směs z Lidlu
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
250g tvarohu, tučný nebo polo
sůl, 1/2 ČL mletého kmínu

Vše smícháme na polotuhou směs, naplníme do perfektně vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a pečeme cca 30-40min při 170st do zlatova.

KAPUSTNICE

1kg uzených žeber                                  1 hrst sušených hub                               2 ks cibule                                               1 lžíce sádla                                             3 stroužky česneku                               300 g vepřové plece                         800 g kysaného zelí                               1 nožka pikantní klobásy

2 ks bobkového listu, 8 kuliček celého nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli

Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 30 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.

Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a nakrájenou cibuli na něm osmahněte. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli. Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek. Vsypte papriku, rychle zamíchejte a zalijte uzeným vývarem. Přidejte zelí, houby, klobásu, zbytek koření a pomalu vařte cca 40min.

Foto: A. Ponešová

DOMÁCÍ KOKOSOVÝ LIKÉR

120 g strouhaného kokosu
400 ml kokosového mléka
400 ml smetany nebo kokosového krému
50g xylitolu (jak kdo rád sladké)
75 až 150 ml bílého rumu (také jak kdo rád)

Kokos povařte v kokosovém mléce doměkka. Pak nechte vychladnout. Po zchladnutí hmotu rozmixujte v mixéru. Poté přidejte postupně smetanu a xylitol. Pro ještě plnější chuť můžete smetanu nahradit kokosovým krémem. Na závěr přimíchejte bílý rum. Jeho množství záleží na požadované síle nápoje. Likér by měl alespoň přes noc odležet. Pak jej propasírujte přes drobné sítko, aby v něm nebyly cítit hrubé kousky kokosu. Podávejte chlazený.

LINECKÉ CUKROVÍ

200g mandlové mouky
120g másla
1 žloutek
6PL čekankového sirupu
špetka citronové kůry


Pro ty, co berou LC s rozumem, doporučuji přidat do těsta 3PL hladké špaldové mouky, lépe se s těstem pracuje a při pečení si cukroví zachová hladký povrch.
Vypracovat těsto, hodinku odpočinout, péct při 170st cca 8-10min.

NOVOROČNÍ ČOČKA

200g červené čočky, cca 5-7min povařit v osolené vodě se 3 kuličkami nového koření a bobkovým listem

1 menší cibule
2 mrkve, nastrouhat
200g celeru, nastrouhat                          1 menší cukety na kostičky

1 lžička kari
olivový olej
1/2 citronu - šťáva

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, podlijeme trochou vody, cca 5min podusíme. Přidáme cuketu, kari a sůl, a ještě osmahneme, přimícháme vařenou čočku, šťávu z citronu a necháme 5 min "spojit chutě"😍

JABLEČNÝ ŠTRÚDL

Těsto:
200g špaldové mouky
200g pomazánkového másla
špetka soli

Náplň:
3-5 jablek, středně velkých
hrst vlašáku, nasekaných
skořice
vejce na potření těsta, ale netřeba

V míse si vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odležet, mezitím si nastrouháme nahrubo jablíčka a přidáme skořici, ořechy a promícháme. Vyválíme těsto, zabalíme do něj náplň, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby vyhřáté na 170st péct cca 30-40min.