VELIKONOCE
… se kterými si nevykoledujete žádná kila navíc

5 vajec, bílky zvlášť
1 balení KetoDiet bagetek nebo použijete 2 balení proteinového chlebíku z Lidlu
300g libového uzeného masa (ideální je kýta, ale můžete použít i rolovanou plec)
hrst medvědího česneku, nasekat
1 prášek do pečiva
1 bujón kuřecí BIO
1 stroužek česneku, rozmačkat
1 hrnek mléka
Chlebíku nebo bagetky nakrájíme na kostky, zalijeme vlažným mlékem, ve kterém rozpustíme kostku bujónu. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, žloutky, koření, a nakonec vmícháme bílky vyšlehané do sněhu s práškem do pečiva. Promíchanou směs nalijeme do vysypané formy a pečeme cca 45min při 200st.

PLNĚNÁ VAJÍČKA NIVOU
Náplň:
100g sýru Niva, 1 kostka Lučiny, 1 lžíce majonézy, pár lístků medvědího česneku, 1/2 hrnečku zeleného hrášku a žloutky z vařených vajíček
Vše důkladně rozmixujeme, dáme do dortového sáčku na krémy a plníme půlky vajec. Zdobíme šunkou a zeleninou.

Na těsto:
3/4 hrnku mandlové mouky
3/4 hrnku kokosového oleje
4ks vajec
1/2 hrnku mléka
1 kypřicí prášek
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
3/4 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
400g mrkve, nastrouhat najemno
1/2 hrnku sladidla, erythritol
1 lžička citronové kůry
(hrnek 250ml, forma 16-18cm)
Mascarpone, 2 PL tvarohu, 3PL sladidla, 1ČL citronové šťávy ... vymíchat krém, zde si sladkou chuť dolaďte podle vlastní chuti, já ho raději sladší.
Vyšleháme žloutky se sladidlem, přidáme vlažné mléko, olej a postupně přidáváme promíchané sypké suroviny, mrkev, ořechy a sníh z bílků. Nalijeme do vysypané formy a pečeme cca 50 až 60min při cca 180st.
Vychladlý dort pomažeme krémem z mascarpone a posypeme nasekanými sušenými meruňkami a dýňovými semínky.

HRÁŠKOVÝ KRÉM S KUŘECÍMI NOČKY
(4 porce)
1 lžíce másla
1 malá cibule
2 stroužky česneku
400g mrazeného hrášku
100ml 30% smetany
sůl a mletý pepř
Nočky:
250g kuřecích prsou
80ml 30% smetany
bazalku
sůl, pepř, parmezán
Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek, hrášek a 250 ml vody. Povařte asi 15 minut do změknutí, poté rozmixujte, osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Mezitím si připravte kuličky, kuřecí prsa rozmixujte se smetanou a ochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou. Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte kuličky, které uvařte v osolené vodě. Polévku podávejte s kuřecími kuličkami a hoblinkami parmezánu.

300g kuřecích jater 200g kuřecích prsou 1 cibule, nakrájet najemno 200ml portského vína
150g másla
150ml smetany
10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
8 kuliček jalovce
1 lžička majoránky
1 lžička sušeného česneku 5 kuliček pepře
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, orestujeme na kousky pokrájená játra a prsa, po cca 5min podlijeme portským vínem, přidáme koření, osolíme a necháme 20min vařit pod pokličkou.
Z vlažného obsahu vyjmeme koření. Ideální je předtím všechno koření zavázat do čajového sáčku, odpadne vám tak hledání a lovení jednotlivých kuliček a přelijeme do mixéru. Mixujeme najemno s postupným přidáváním másla a smetany.

TVAROHOVÝ MAZANEC
1 hrnek mandlové mouky
1 hrnek špaldové mouky
2 vejce
1 měkký tvaroh
1/2 hrnku mléka, vlažné
125g másla, rozpuštěné
1 prášek do pečiva
špetka soli
1/2 hrnku sladidla ... nebo jak kdo má rád
1/2 hrnku sekaných mandlí plus trochu na posyp
trochu citronové kůry a vanilkového aroma
Vyšleháme vejce s tvarohem, máslem, sladidlem a mlékem. Postupně přisypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a přidáme zbylé ingredience. Vypracujeme těsto, mělo by být cca stejně tuhé jako když děláte kynuté. Kdyby se vám zdálo řídké, dosypte mouku. Vytvarujeme mazanec a pečeme při cca 170st asi tak 50min.

KUŘECÍ PRSA SE ŠPENÁTEM A PARMEZÁNOVOU OMÁČKOU
4ks kuřecí prsa
cibule
baby špenát čerstvý
sušená rajčata(v oleji)
250ml kokosového mléka
hrst kešu oříšků, nadrtit
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl, pepř, mletá paprika, kari
Na pánvi zprudka opečeme osolená a opepřená prsa. Dáme je stranou a na stejné pánvi orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, kari, sušená rajčata a špenát, cca po 5min zalijeme kokosovým mlékem, promícháme spolu s parmezánem a kešu oříšky, vložíme zpět kuřecí prsa a dalších 5min necháme povařit.

Na 1 větší skleničku potřebujete:
240 ml kokosového mléka, 50 g chia semínek, 2 kiwi (nebo jakékoliv jiné ovoce), 3-4 lžíce medu, hrst kešu nebo pekan ořechů na posypání, mátu na ozdobu
Smíchejte v misce dohromady chia semínka, kokosové mléko a med. Semínka v mléce pořádně promíchejte, aby se všechna namočila, a nechte je bobtnat nejprve při pokojové teplotě zhruba půl hodiny. Po uplynutí doby ještě jednou obsah misky promíchejte a poté dejte do lednice ... cca 3 hodinky, poté střídavě prokládejte s ovocem do sklenice a navrch posypte ořechy. Vydrží i do druhého dne v lednici, můžete si ho dát třeba i k snídani.

VELIKONOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( z květáku )
1 hlava květáku, rozčtvrtit a povařit 10min v osolené vodě, 2 vejce natvrdo vařené, 4 kyselé okurky, 1 menší cibulka
Zálivka:
1 ČL Dijon hořčice, 1 ČL jablečného octa, 4 PL majonézy, 1 ČL čekankového sirupu, sůl a pepř - dle vaší chuti
Do mísy pokrájíme uvařený květák na drobnější kousky, přidáme nastrouhané okurky, nadrobno pokrájenou cibulku a vajíčka. Zalijeme připravenou zálivkou a důkladně promícháme. Necháme vychladit v lednici.

SPIRÁLKY
200g mozzarelly 50g másla 1 vejce 1 prášek do pečiva 100g mandlové mouky 1/4 lžičky soli bazalkové pesto
V misce v mikrovlnce pomalu rozpustíme mozzarellu a máslo, přisypeme mouku smíchanou s práškem, solí a do teplé směsi přidáme vejce. Spojíme v těsto. Vložíme mezi pečicí papír a vyválíme plát těsta silný cca 3 mm. Potřeme pestem a rádýlkem nakrájíme proužky cca 7x2 cm, stočíme do spirálky a položíme na plech. Pečeme při 200st cca 10min, do zlatova

MECHÁČEK
Na těsto:
7 PL mandlové mouky 6PL čekankového sirupu 3 vejce 50g baby špenátu 100ml jogurtu 50ml oleje 1 prášek do pečiva trochu citronové kůry
Rozmixujte vejce, jogurt a olej se špenátem na tekutou hmotu. Nalijte do mísy, vmíchejte sirup, prášek do pečiva, citronovou kůru a mouku. Nalijte na vymazaný, vysypaný pekáček (26×26cm) a pečte cca 25min při 160-170st.Nechte vychladnout. Překlopte na pečicí papír a podle dna dortové formy vyřízněte korpus. Okraje nevyhazovat. Ke dnu formy přicvakněte stěny formy a naplňte krémem.
Krém:
250g mascarpone 250g tučného tvarohu 4 PL čekankového sirupu 1 PL citronové šťávy ... a rozpuštěné dortové želatiny (cca na 5 PL vody, půl sáčku, používám od Dr. Oetkera)
Na povrch téměř hotového dortu nadrobte zbylé okraje z korpusu. Já přidala ještě i nasekané jahodové mandle od Mixitu. Dejte na 2hod ztuhnout do lednice.